• Eva-01.jpg
  • Eva-02.jpg
  • EVA
  • AUSTIN, TX // Residential

LOCATION, LOCATION, LOCATION

The outdoor program for the Eva Street residence is driven by both love and hate of the 1930’s bungalow’s proximity to South Congress’ vibrant music scene. Shademaker Studio worked closely with Elizabeth Baird Architecture and the owner to create a landscape that supports both a neighborly presence and a backyard retreat.

MAXIMIZE

Low garden walls parallel the sidewalk to define the front yard and contain a sculptural massing of native Texas Sotol. The repetition of a singular plant creates a dramatic visual impact while simultaneously reducing the overall maintenance of the garden. Massing plant material also makes this tiny 4500 square foot lot feel big. Clumping bamboo encloses the backyard offering noise reduction and visual privacy from close neighbors. The focal point of the backyard is the built-in bench and fire pit which expand the living space.

  • PROJECT DETAILS
  • OVERVIEW: South Congress Respite
  • ARCHITECT: Elizabeth Baird Architecture and Design
  • LANDSCAPE ARCHITECT: Shademaker Studio
  • BUILDER: Yard Farm
  • SIZE: 4,050 SF
  • COMPLETION DATE: 2018